12 Haziran 2013 Çarşamba

Ankara Üniversitesi ve Samsung Türkiye, işbirliğiyle üniversite içinde ''Android Laboratuvarı'' kurdu

ANKARA  - Ankara Üniversitesi ve Samsung Türkiye, Üniversite içerisinde ''Android Laboratuvarı'' kurdu. Ankara Üniversitesi Teknokent bünyesinde Samsung ile uluslararası standartlarda ürünler ve uygulamalar geliştirilecek.
 
Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Refik Samet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilerin bilgisayar sektörüne duyarlılığı ve bilgisayar sektöründeki yeni teknolojileri öğrenmek istemeleri üzerine projenin başlatıldığını söyledi.
 
Android'i yaygınlaşmaya başladığı 2007 yılından itibaren takip ettiğini ve aklında bu konu ile ilgili dersler vermek, laboratuvar ve araştırma merkezi kurmak gibi fikirler oluştuğunu belirten Samet, yönetiminin sağladığı manevi ve maddi desteklerle Android laboratuvarının kurulmasının mümkün olduğunu bildirdi.
 
Laboratuarın 8 aya yakın bir sürede kurulduğunu dile getiren Samet, Samsung Electronics'in laboratuvar için yazılım ve donanım desteği verdiğini ve sözleşme kapsamında son model 20 Samsung dizüstü bilgisayarı, 20 Samsung tablet bilgisayarı, 20 Samsung Galaxy S3 cep telefonu ve 1 adet Smart TV temin ettiğini bildirdi.
 
Uluslararası standartlarda ürün ve uygulamalar
Doç. Dr. Refik Samet, Ankara Üniversitesi Teknokent bünyesinde Samsung ile birlikte uluslararası standartlarda ürünler ve uygulamalar geliştireceklerini ifade etti.
Samet, şöyle konuştu:
''Mobil İşletim Sistemleri ile ilgili bölümde lisans müfredatında 4 ve yüksek lisans müfredatında ise 1 olmak üzere toplam 5 ders bulunmaktadır. 2012-2013 güz döneminde ilk dersimizi açtık ve başarılı bir şekilde tamamladık. Dersin kontenjanı 20 kişilik. İlk dersimizden ve laboratuvarımızdan çok sayıda talepte bulunan öğrenciler arasında seçtiğimiz 20 öğrenci faydalandı. 2012-2013 Bahar döneminde de 20 öğrencinin faydalanacağı öngörülmektedir. 2013-2014 güz ve bahar yarıyıllarında bu laboratuvardan faydalanacak öğrenci sayısını 40'a çıkarmayı düşünüyoruz. Ayrıca yüksek lisans öğrencileri de bu derslerden ve laboratuvardan faydalanacaklar. Bunun dışında öğrencilerimiz bu laboratuvarı ödev, proje, araştır ve uygulama çalışmalarında da kullanacaklar.
 
Türkiye'de hiçbir devlet üniversitesinde bu konu ile ilgili dersler ve laboratuvar bulunmamaktadır. Bu dersi alan öğrenciler diğer öğrencilerden daha avantajlı olacaklardır. Bu dersleri alan ve Android laboratuvarını kullanan öğrencilere önemli bir çalışma alanı kazandırılmış oldu. Ayrıca dersten başarılı olan öğrencilerimize sertifika veriyoruz.
 
Android laboratuvarının kurulması, derslerin açılması ve eğitimlere başlanmasıyla sadece üç aşamalı planın ilk aşaması tamamlanmış oldu. İkinci aşamada Mobil İşletim Sistemleri Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurulmasını hedeflemekteyiz. Üçüncü aşamada ise Ankara Üniversitesi Teknokent bünyesinde Samsung Electronics Türkiye kurumu ile birlikte uluslararası standartlarda ürünler ve uygulamalar geliştirmeyi hedeflemekteyiz.''